Webcasten

Webcasten is de term die sinds de opkomst van streaming media sinds 1994 wordt gebruikt voor het opzetten van een live uitzending via Internet. Voor een webcast is nodig: een camera of video signaal, een encoder, een internet verbinding op locatie en een streaming server. De encoder is vaak een krachtige PC met firewire ingang, of een speciale video capture kaart, waar een videobron op aangesloten kan worden. Op de computer draait streaming encoding software.

QuickTime Broadcaster is gratis voor de Mac verkrijgbaar en kan live encoderen in het QuickTime formaat, het MPEG-4 formaat en het 3GPP formaat (voor mobiele telefoons). Windows Media encoder is gratis voor Windows XP verkrijgbaar en kan live encoderen in het Windows Media formaat. Daarnaast zijn tal van commerciële oplossingen verkrijgbaar, die vaak exclusieve mogelijkheden bieden waardoor u uw Mac of PC in een volwaardige webcast regieset kunt omtoveren.

Omdat de internet verbinding op locatie in vrijwel geen geval snel genoeg is om meerdere kijkers te kunnen bedienen wordt de stream die uit de encoder komt via een streaming server gereflecteerd. Dit kan middels een PUSH of in sommige gevallen middels een PULL. Bij een push initieert de encoder de stream naar de server. In QuickTime Broadcaster stelt u het IP-adres van de server in, alsmede de audio en video poort op de server. Vervolgens genereert u een Session Description Protocol (.SDP) bestand en plaatst dit op de streaming server. In Windows Media encoder geeft u de naam van de server en uw naam en wachtwoord op. Neem voor deze gegevens contact op met de streaming server beheerder. Bij een pull initieert de kijker de stream vanaf de server. Uw Windows Media encoder dient voor de server rechtstreeks via het Internet benaderbaar te zijn, op een vast IP-adres, met een opgegeven poortnummer.

Het voordeel van Push is dat uw encoder ook achter een NAT router of firewall kan staan. Het nadeel is dat er permanent dataverkeer tussen de encoder en de server is, zelfs als er geen kijkers zijn. Vaak is de verbinding op locatie de bottleneck voor de kwaliteit waarop u kunt uitzenden. Houd aan dat uw verbindingssnelheid 125% moet zijn van de totale streamgrootte. Bijvoorbeeld 2,5Mbps als u 2x op 1Mbps wilt streamen.
Top